Till morsdag gjorde jag denna glutenfria tårta med chokladnöt bottnar och chokladmousse. Som fyllning var det även jordgubbar och blåbär. Dekorerad med hackade nötter, kokoschips och bär.
Glutenfri chokladtårta |
Dekorerad med nötter och bär |
Glutenfri chokladnöttårta
Botten
5 ägggulor
5 äggvitor
60g agavesirap
75g smör - smält
25g kakao
½ tsk vaniljpulver
175g hasselnötsmjöl
Vispa äggvitorna och hälften av agavesirapen till ett hårt skum.
Vispa äggulorna och resten av agavesirapen till en tjock och krämig smet (ca 3-5 minuter).
Blanda försiktigt ner hälften av äggviteblandningen i ägguleblandningen.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i äggblandningen.
Rör försiktigt ner det smälta smöret i smeten.
Vänd till sist försiktigt ner resten av äggvitan i smeten.
Häll smeten i två formar ca 16cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i 160C i ca 40 minuter.
Vill man ha en större tårta bakar man botten i en 24 cm form. Baka då två bottnar, alltså receptet två gånger.
Fyllning
2 dl grädde
100g mörk choklad
+ ev. lite vispad grädde
Häll grädden i en kastrull, Bryt ner chokladen i grädden och värm upp på svag värme tills chokladen smält. Låt inte grädden koka. Låt blandningen svalna i kylskåpet, ca 4 timmar eller över natten. Vispa chokladgrädden. Om fyllningen blir tjock blanda eventuellt i lite vispad grädde.
Om man gör en större tårta måste man öka på fyllningen också.
Montering
Lägg en av tårtbottnarna på ett fat. Bred ut hälften av chokladfyllningen på botten. Strö ut bär tex jordgubbar och blåbär på fyllningen. Lägg på den andra tårtbotten och ovanpå den resten av chokladfyllningen. Dekorera med hackade nötter och bär.
Jag hade även kokoschips som jag dekorerade med.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar