21 december 2012

Baileyscheesecake och choklad- apelsinmoussetårta

Jag har ännu en gång varit lite frånvarande här. Det har hänt mycket här de senaste veckorna och därför har jag inte haft ork, lust eller tid att blogga, inte heller att baka. 
De här tårtorna gjorde jag för ett tag sen till en kompis jobbjulfest som de hade sista helgen i november. Jag gjorde liknande tårtor till deras julfest ifjol också, då var det en baileystårta och en pätkistårta. I år ville de ha en av samma smak som ifjol och en ny smak.


Två moussetårtor till julfest

 En tårta var en baileystårta och den andra en choklad- apelsinmoussetårta. Den ena tårtan hade glutenfria kex i botten och den andra hade dominokex. Fast det ännu i slutet av november inte hade kommit nån snö så tyckte jag att snöflingor skulle passa bra att dekorera tårtorna med då de var till en julfest. Dekorerade även med några chokladrullar.


Baileystårta

Choklad- apelsinmoussetårta

Den här tårtan är gjord i en form med löstagbar botten med 26 cm i diameter. Jag täckte botten med bakplåtspapper. Av det här receptet blir det ett tårta med ett tjockt lager fyllning. 

Choklad- apelsinmoussetårta

Botten 
300 g chokladkex
80g smör

Fyllning
300g mörk choklad
3 msk starkt kaffe
3 msk apelsinjuice eller apelsinlikör
4 äggulor
7,5 dl grädde
1-2 apelsiner (skinnfria klyftor)

Botten: Smält smöret. Krossa kexen och blanda ihop med smöret. Tryck ut i botten av formen.
Fyllning: Smält chokladen. Låt chokladen svalna lite.Tillsätt kaffe och apelsinjuicen eller likören. Tillsätt en äggula i taget och rör om mellan varje. Rör smeten slät. Vispa grädden och tillsätt lite av grädden i chokladen och rör om. Tillsätt sedan resten av grädden. Häll hälften av fyllningen över botten och fördela de skinnfria apelsinklyftorna över moussen. Häll på resten av fyllningen. Ställ i kylen i några timmar för att stelna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar