21 juli 2011

Choklad whoopies med smultronfrosting

Hade sett i en tidning en artikel om whoopies och tyckte de verkade intressanta och så såg jag på programmet Leila bakar i Frankrike för några veckor sen och då bakade hon också whoopies. Så då var jag ju bara tvungen att testa baka dem själv också.
Man kan säga att whoopies är mjuka småbröd eller små sockerkakor som man lägger ihop med frosting mellan. De är också goda att äta som de är utan frosting men frostingen gör det lilla extra. Smeten är som muffins/cupcakes smet. De är väldigt enkla att baka och goda.  


Choklad whoopies


Whoopies med smultron frosting


Whoopies halvor

I receptet står det 3-5 dl vetemjöl jag använde 4 dl men man kan känna sej fram lite. Smeten skall vara lite kladdig så att kakorna flyter ut lite men ändå inte för lös, det skall gå att rulla dem. Man kan även spritsa ut dem med en spritspåse om man inte vill kladda ner händerna men jag tycker det är enklare att rulla även om man blir lite kladdig.
I original receptet användes hallon i frostingen men jag tog smultron eftersom vi har mycket smultron på vår gård och när hallon inte ännu är mogna. Vill man inte ha hallon eller smultron frosting kan man använda vilken frosting man vill tex chokladfrosting, nutellafrosting, marshmallowfluff eller någon annan.
Vill man ha ljusa whoopies kan man med detta recept även göra vaniljwhoopies då lämnar du bort kaffet, kakaon och chokladen. Som man ser på bilderna så rullade jag några whoopies i rosa strössel efter att jag satt ihop dem med frostingen. 

Choklad whoopies

100 g mjukt smör
1½ dl strösocker
1 knivsudd salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk soda (bikarbonat)
1 tsk bakpulver
3-5 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl crème frâiche
3 msk starkt kaffe
½ dl kakao
75 g choklad

Vispa smör och socker krämigt. Blanda ihop mjöl (börja med en mindre mängd tex 3 dl), bakpulver, soda, vaniljsocker och salt och tillsätt i ägg-socker smeten, rör om ordentligt. Blanda i ägget, crème frâichen, kaffet, kakaon och chokladen och rör om för hand till en slät smet. Fukta händerna med kallt vatten och rulla kakorna till bollar som är lite mindre än en pingisboll. Om smeten är för lös så att det inte går att rulla, tillsätt eventuellt mera mjöl. Grädda i 175 C i ca 10-12 minuter. Låt svalna innan du lägger ihop dem med frostingen. Smeten räcker till ca 40 st whoopieshalvor, som blir till 20 färdiga whoopies. 

Smultron frosting

2½ dl florsocker
150 g färskost (tex philadelphia)
1½-2 dl smultron

Rör florsockret och färskosten krämig. Vänd försiktigt ner smultronen så att de inte går sönder. 
Bred eller spritsa lite frosting på undersidan av en kaka och tryck fast en annan kaka på frostingen. 
Frostingen passar även till cupcakes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar