30 oktober 2013

Lila bröllopstårta med hästskor

Jag har varit lite frånvarande de senaste veckorna. Det har varit fullt upp med annat den senaste tiden så jag har inte hunnit blogga. Har inte hunnit baka så mycket heller men några tårtar har jag hunnit med. 

Linda och Kaj gifte sej för snart tre veckor sedan, andra fredagen i oktober, och jag fick äran att göra deras bröllopstårtor De ville inte ha vita tårtor och inte heller en tårta med för mycket utsmyckningar. 
Lindas bröllopsklännig skulle vara lila och hon ville att tårtorna skulle vara i samma färg, om det var möjligt. Jag färgade sockermassan själv och tyckte jag fick den ganska samma färg som klänningen. Dock är tårtorna på bilderna helt fel färg. I verkligheten var de mera rödlila. Brudens stora intresse är hästar så hon ville ha hästskor i silver på sidan av tårtan. Ovanpå skulle det i svart vara texten A true love story never ends.


Lila bröllopstårtor med texten A true love story never ends

Silverfärgade hästskor på sidan
Tårtorna skulle alla vara glutenfria och laktosfattiga. Så tårtorna hade glutenfria tårtbottnar gjorda av potatismjöl och maizenamjöl. De bestod av tre bottnar och som fyllning var det ett lager vit chokladfyllning och ett lager jordgubbsfyllning. Bruden tycker inte om marsipan så istället täckte jag tårtorna med sockermassa som jag själv färgat lila. 
Färgningen gick ju inte helt utan missöde. Jag hade själv gjort marshmallowfondant (gjort av marshmallows och florsocker) som jag hade tänkt täcka tårtorna med. Jag hade färgat den två kvällar före bröllopet men tyckte nästa dag att den nog ännu behöver bli lite mörkare så jag fortsatte att färga. När man arbetar massan mycket så blir den ju varm och kladdig så jag var ju tvungen att pudra mera florsocker på bordet och händerna och vad hände inte då, ju massan blev för hård av för mycket florsocker så den gick inte att kavla ut utan att spricka. Jag var ju då tvungen att i ilfart, en halv timme före affärerna stängde, kör in till stan (17 km bort) och köpa sockermassa. För jag hade inte så stor mängd hemma så det skulle räckt till alla tårtorna och jag skulle inte heller hunnit göra ny marshmallowfondant och inte hunnit få den färgad. Om man nu ska se något positivt med det hela så fick jag färgad sockermassan så att färgen blev bättre än vad jag hade fått på marshmallowfondanten.


En tårta hade hästskor ovanpå också

Ovanpå tårtorna ville brudparet ha texten A true love story never ends. Eftersom texten gick bäst att dela upp på tre tårtor så bestämde vi att den fjärde tårtan skulle dekoreras med två hästskor istället. Kanten på tårtorna med texten dekorerade jag med hästskor, två framme på tårtan och två bakpå. De ville även ha några enkla vita och lila blommor på tårtorna. De syns inte så riktigt bra på nån av bilderna men jag lade dem så att de slingrade lite upp på kanten av tårtorna. Texten var av svart marsipan. Blommorna och hästskorna av sockermassa. Hästskorna var sprejade med ätlig silverfärg.


Bröllopstårtor för 80 personer

2 kommentarer:

  1. Vilka fina tårtor :) Jag har undrat om man kan anta att vit choklad (och mjölkchoklad?) är gluten- och laktosfritt? Brunbergs mörk choklad står det ju uttryckligen på att är gluten- och laktosfri men hur är det med annan choklad? Därför har jag bara vågat göra tårtor med mörk chokladfyllning om de ska vara gluten-/laktosfria. Vilken vit- och mjölkchoklad brukar du använda?

    SvaraRadera
  2. Tack Jenny! Jo det är nog så att vit choklad innehåller laktos eftersom den är gjord av mjölkpulver. Men eftersom alla andra ingredienser jag använde var laktosfria så blev det ju inte så mycket laktos i tårtan. Vi bestämde med bruden att jag ändå gör tårtan med vit choklad fast det innehåller laktos.
    Jag brukar för det mesta använda Pandas choklad.

    SvaraRadera