11 november 2011

Abborretårta med rävgodisfyllning och limemousse

Har varit så trött hela veckan så jag har inte orkat lägga in några nya bilder fast jag nog har bakat några tårtor. Har nu återhämtat mej en aning efter London resan vi var på förra helgen. Det var en jätte kul resa och jag kom hem med mycket nya baksaker och muffinsformar.

Förra veckan, dagen före vi for på resa, hade jag två tårtbeställningar. Den ena skulle vara en fisk. Min jobbkompis svärfar fyllde år och han tycker om att fiska så därför ville de ha en tårta som såg ut som en abborre. Han gillar även Fazers pihlaja marmeladgodis eller även kallade rävgodis så de önskade att jag gör en fyllning av dem.
Jag fotade tårtan när det ännu var mörkt på morgonen så jag tycker jag fick väldigt dåliga bilder.


Abborretårta

Tårtan har ljusa tårtbottnar som är fyllda med ett lager rävgodisfyllning och ett lager limemousse. Ville ha lite balans i tårtan eftersom rävgodisfyllningen är väldigt söt så därför blev det syrlig lime mousse som andra. Ovanpå är det vit marsipan som jag målat med livsmedelsfärg efter jag täckt tårtan med marsipanen.
Pihlaja/rävgodis fyllningen är en fyllning jag komponerade speciellt till denna tårta och jag blev riktigt nöjd med hur den smakade. Eftersom marmeladgodisarna smälte lite så började hela fyllningen smaka av godisarna, precis som det skulle göra.

Rävgodisfyllning

2½ dl vispgrädde
100 g vit choklad
180-200 g pihlajagodis (rävgodis)

Smält chokladen och låt svalna. Vispa grädden och tillsätt chokladen. Skär godisarna i bitar och blanda med vitchokladgrädden. Fyllningen räcker till ett lager i en tårta med ca 24-26 cm i diameter.


Limemousse

2½ dl vispgrädde
125 g mascarpone
1½ msk florsocker
1 lime, skalet och saften

Vispa grädden. Vispa ihop mascarpone, florsocker och skalet och saften av limen. Vispa ner grädden lite i taget. Moussen räcker till ett lager i en tårta med 24-26 cm i diameter. 

2 kommentarer: