29 februari 2012

Chokladkladdkaka med mascarponelimegrädde

Hittade receptet på denna chokladkladdkaka i en gammal tidning jag bläddrade i på lunchpausen på jobbet för nån vecka sen. Tyckte den såg jätte god ut. Så när det var vändagen så tänkte jag att jag skulle prova baka den och bjuda mina jobbkompisar på vändagskaka. Det blev väldigt omtyckt. Dekorerade den med vita och mörka choklad hjärtan och rosa och lila hjärtströssel.


En bit chokladkaka

Chokladkladdkaka med mascarponelimegrädde

Chokladkladdkaka dekorerad med hjärtan

Botten är väldigt lös och gungig när man tar ut den ur ugnen så jag kan rekommendera att man gör botten en dag på förhand och ställer in den i kylskåpet över natten. Det är då lättare att ta bort pappret från botten och flytta den på ett serveringsfat om man vill.   

Chokladkladdkaka med mascarponelimegrädde

Botten
125 g smör
50 g mörk choklad
2½ dl socker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk kakaopulver
1 dl kokosflingor
100 g vitchoklad

Mascarponelimegrädde
2 dl vispgrädde
250 g mascarponeost
½ dl florsocker
rivet skal av en lime

Lägg bakplåtspapper i botten på en 22-24 cm form med löstagbar kant. Smält smöret, tillsätt mörkchokladen och rör om tills chokladen smält. Låt svalna. Vispa sockret och äggen vitt och pösigt. Blanda ihop mjöl, bakpulver, kakaopulver och kokosflingor. Hacka vitchokladen i grova bitar och blanda med mjölet. Tillsätt mjölblandningen i äggsmeten varvat med smöret och mörkchokladen. Häll smeten i formen och grädda i 150C i ca. 15 minuter. Den färdiga kakan skall se nästan rå ut och vara kladdig inuti. Låt kakan svalna innan du brer på mascarponelimegrädden.
 Vispa grädden. Blanda mascarponeosten och florsockret och tillsätt det i grädden. Smaksätt med limeskalet. Bred glasyren på chokladkakan. Man kan göra botten färdig redan dagen före och glasyren samma dag som den skall severas. Räcker till ca. 10-12 pers.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar