29 februari 2012

Budapestrulle med hallon

När min mamma fyllde år i mitten av februari gjorde jag för omväxlingsskull något annat än en vanlig tårta. Det blev något jag tycker mycket om, en Budapest rulle. En fluffig marängaktig tårta med nötter i som även är glutenfri. Ovanpå spritsade jag lite grädde och dekorerade med snöflingor av dekormassa. I en riktig budapest skall det vara grädde och mandarinklyftor men jag använde hallon istället. 
När jag gjorde mitt slutarbete i skolan hade jag faktiskt gjort budapestbakelser som en sorts bakelse (det skulle vara tre olika sorter). Har nog bakat den någon gång sen skolan men det är nog ett tag sen nu.


Budapestrulle med snöflingor

Fylld med grädde och hallon

Bild på hela rullen spritsad med choklad 

Färdiggräddad Budapestbotten

Receptet är samma som vi använde i skolan så jag har minskat i det så det blir en botten. Det är bäst att spritsa ut marängen på plåten i tjocka strängar. Om man brer ut smeten så vill den lätt spricka när man skall rulla ihop botten. Det är inte så lätt att få flyttat tårtan på ett serveringsfat själv då den är så lång så om man inte har hjälp nära kan man skära tårtan i två delar eller till bakelser. 
Man kan även spritsa ut smeten till runda bottnar och använda dem som tårtbottnar.

Budapestrulle

Botten
4 st äggvitor
316g socker (ca 4 dl)
25 g potatismjöl
25 g vaniljkrämspulver
150g hackade nötter (tex hasselnötter, mandel)

Fyllning
2½- 3 dl grädde
lite socker
1-2 burk mandarinklyftor eller frysta hallon efter behag

dekorera med lite smält choklad

Vispa äggvitan till hårt skum och vispa ner sockret lite i taget. Blanda ihop potatismjölet, vaniljkrämspulvret och de hackade nötterna och vänd försiktigt ner det för hand i äggvispet. Spritsa ut smeten på en plåt 30x40cm täckt med bakplåtspapper. Grädda i 175C i ca 15-18 minuter. Låt svalna. Vänd bottnen upp och ned på ett nytt bakplåtspapper.
Vispa grädden. Bred grädden på botten och strö över mandarinklyftorna eller de frysta hallonen. Rulla ihop rullen med hjälp av bakplåtspappret och rulla så att skarvet kommer neråt. Spritsa över choklad. Servera. Räcker till ca. 10-12 pers.

1 kommentar:

  1. Här satt jag just och funderade vad jag sku göra med överblivna äggvitor... :) Tack tack!

    SvaraRadera