1 mars 2011

Lakritstårta

Receptet på denna lakritsfyllning hittade jag på Kinuskikissas sida och tänkte genast att detta måste jag prova genast när jag gör en tårta åt min pappa för han älskar lakrits och salmiak. Så när han fyllde år och jag fick fria händer att göra en tårta så blev det att testa receptet.

Lakritstårta med lakrits- och citronfyllning

Glaserad med lakritskinuski

Tårtan hade ljusa tårtbottnar. Fyllningen består av lakritsfyllning, gjord på kick lakritsstänger och citronmousse. Ovanpå är det lakritskinuski, även den gjord på kick lakritsstänger. På kanten var det grädde. 

Orginalreceptet på lakritsfyllningen och lakritskinuskin är på finska på Kinuskikissas sida så sätter därför in dem här översatt till svenska. Sätter även in receptet på citronmoussen.

Citronmousse

5 gelatinblad
3 äggulor
3 äggvitor
1 dl socker
1 1/2 citron, saft och rivet skal
1 dl grädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggulorna och sockret luftigt. Blanda ned citronsaften och det rivna skalet. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden. Smält gelatinet i en kastrull på svag värme och vispa försiktigt ner det i äggvispet. Blanda försiktigt ner grädden och sedan äggvitan. Ställ och stelna en stund i kylskåpet innan du fyller tårtan. Räcker till två lager i en tårta med 22-24 cm i diameter.

Lakritsfyllning 

125 g Kick godisar eller stänger
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/4 dl Flora Vispi eller vispgrädde

Klipp lakritsen i små bitar i en teflonkastrull och tillsätt grädden. Sjud på medelvärme tills lakritsen smält i grädden. Häll i en skål färdigt för att vispas. Låt kallna i kylskåpet tills den är absolut kall, några timmar räcker inte. Gör helst såsen dagen före. Vispa den kalla lakritssåsen till ett fast skum. Vispa Flora Vispi och tillsätt. Vispa ytterligare en stund tills fyllningen har en konsistens som det går att fylla en tårta med. Fyllningen räcker till ett lager i en tårta med 24 cm i diameter.

Lakritskinuski

150 g Kick godisar eller stänger
1 1/2 dl grädde

Klipp lakritsen i små bitar i en teflonkastrull och tillsätt grädden. Sjud på medelvärme tills lakritsen smält i grädden. Låt koka ännu i 5 minuter. Häll på tårtan när den svalnat en aning. Räcker till glasyr på en tårta med 24 cm i diameter.

4 kommentarer:

  1. Låter supergott! Ska det vara tårtbottnar också? Det framgår liksom inte. Men jag gissar :)

    SvaraRadera
  2. Jo du har helt rätt. Jag har använt vanlig ljus tårtbotten och lakritsfyllning i ett lager och citronmousse i ett lager. Jag har visst glömt bort att nämna det.

    SvaraRadera
  3. Är det vanlig grädde du har spritsat på tårtan? Eller är det något annat? :) Mycket fin tårta föresten!!!! :D

    SvaraRadera
  4. Tack. Jo det är helt vanlig grädde på kanten och spritsningen ovanpå.

    SvaraRadera