26 april 2011

Påskig apelsin moussetårta

Efter lite påskledigt från bloggen tänkte jag sätta in receptet på denna apelsin moussetårta jag gjorde när vi skulle få gäster i helgen. Gul som det skall vara på påsken och med påskliljor jag gjort av dekormassa (sockermassa). En fräsch och inte så söt kaka som bara blir bättre ju längre den står i kylskåpet.


Apelsin moussetårta

Moussetårta med påskliljor

I orginal receptet är det 8 gelatinblad, men jag använde bara 6 st. Använder man naturell yoghurt istället för turkisk yoghurt kan det vara att man måste använda ett eller två gelatinblad till, eftersom den är lite lösare. Till botten på denna kaka använde jag chokladkex istället för havrekex. Denna fyllning passar även i en tårta och räcker då till två lager fyllning till en tårta med 24-26 cm i diameter.

Apelsin Moussetårta

Botten:
175 g havrekex
50 g margarin eller smör

Fyllning:
6 gelatinblad
5 dl turkisk yoghurt
150 g apelsinmarmelad
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl Flora vanilla, vispbar vaniljsås
1/2 dl apelsinjuice

Glasyr:
3 gelatinblad
2 1/2 dl apelsinjuice
ev. 1-2 msk socker

Smält margarinet/smöret, krossa kexen och blanda med smöret. Fäst ett bakplåtspapper mellan botten och kanten på en form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter. Tryck ut blandningen i formen till ett jämnt lager. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Rör ihop yoghurten, apelsinmarmeladen, socker och vaniljsocker. Vispa vaniljsåsen till skum och blanda försiktigt med fyllningen. Hetta upp apelsinsaften och smält gelatinet i den. Låt svalna och blanda ned gelatinet i fyllningen under omrörning. Häll fyllningen i formen. Gör glasyren när kakan stelnat. Hetta upp apelsinjuicen och lös upp gelatinet. Låt kallna och häll försiktigt på glasyren på kakan. Låt stelna i kylskåpet minst 4 timmar, gärna till nästa dag innan du tar bort formen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar