22 januari 2012

After eight och vitchoklad moussetårta

Gott Nytt År åt er alla läsare. Jag har inte haft tid att uppdatera något hit på en stund nu. Det har varit så mycket annat, men bakat har jag gjort och tänkte nu att jag skull lägga in bilder på några tårtor jag gjort i början av januari.

Pappa fyllde år här i början av året, jag fick fria händer att göra en tårta åt honom. Jag hade lust att göra en moussetårta och jag hittade ett recept på after eight mousse som jag ville testa.


After eight och vitchoklad moussetårta

Moussetårta
Botten består av dominokex. Ovanpå den är det ett lager after eight mousse och ett lager vitchoklad mousse. I vitchoklad moussen har jag tryckt ner hela hallon. Blommorna är av vit dekormassa/sockermassa som jag penslat mitten med guld. De gröna är spritsat med vitchoklad som jag färgat med lite grön pastafärg.


Vita och guld blommor

Till after eight moussen hittade jag ingen vanilj färskost så jag använde naturell istället. I jakten på den perfekta vitchoklad moussen testade jag här ännu en annan variant. Den var riktigt bra, en aningen söt men det kan man inte komma undan när vitchokladen är så söt i sej själv. Receptet till botten är samma som till baileys moussetårtan. När du fyller tårtan så gör först en fyllning och låt den stelna i nån timme innan du häller på den andra fyllningen. Låt sen allt stelna fast över natten.

After eight mousse

3 gelatinblad
3 dl vispgrädde
200 g vanilj färskost
20 st after eight
2-3 msk vatten
 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa grädden och tillsätt färskosten. Smält after eight chokladen. Tillsätt lite grädde i chokladen och rör om till en slät smet. Tillsätt chokladen i resten av gräddfärskosten. Smält gelatinet i det uppvärmda vattnet och låt svalna en stund. Häll gelatinet i smeten i en tunn stråle under omrörning. Fyllningen räcker till ett lager i en 24-26 cm tårta.

Vitchoklad mousse

4 gelatinblad
2 dl vispbar vaniljsås
200 g kvark (kesella)
130 g vitchoklad
2-3 msk vatten

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Smält vit chokladen. Vispa vaniljsåsen och tillsätt kvarken. Tillsätt först lite av vaniljsås-kvarkblandningen i vitchokladen och rör om. Tillsätt sen vitchokladen i resten av vaniljsås-kvarken. Smält gelatinet i det uppvärmda vattnet och låt svalna en stund. Häll gelatinet i smeten i en tunn stråle under omrörning. Fyllningen räcker till ett lager i en 24-26 cm tårta.

1 kommentar:

  1. Hej, först skriver du att gelatinet ska blötläggas i kallt vatten, senare i texten så står det att gelatinet ska smälta i det uppvärmda vattnet....och låt svalna.
    Varför måste gelatinbladen blötläggas när de smälter i varmt vatten?Sen undrar jag vad kvark är, det har inte smugit in fel bokstav att det ska stå kvarg, och slutligen kvarg har många procentsatser i dagens läge, är det den med 10% som du tänker på här?

    Hälsningar Karina

    SvaraRadera