14 maj 2013

Chokladmoussetårta med vanilj- och vitchoklad pannacotta

I Finland har vi i söndags firat morsdag. Denna moussetårta gjorde jag åt Jacobs mamma till morsdag. En choklad moussetårta med en vanilj- och vitchoklad pannacotta överraskning inuti. Dekorerad med chokladflisor av vit och mörk choklad, små chokladkulor och blommor av sockermassa.


Choklad moussetårta med vanilj- och vitchoklad pannacotta 

Morsdags tårta

Dekorerad med chokladflisor, chokladkulor och blommor

Pannacottan är en mindre ¨puck¨ inuti chokladmoussen. Jag rekommenderar att man gör pannacottan dagen före eller åtminstone några timmar före och fryser ner den så att den är lätta att hantera när man fyller moussetårtan. När pannacottan var färditg kokad lade jag kastrullen i kylskåpet där pannacottan fick stelna tills den blev lite trögflytande. Formen jag använde till pannacottan var en form utan botten. Jag lade plastfolie i botten och upp på kanten och sen hällde jag pannacottan i formen och täckte med resten av folien och in i frysen över natten. Man kan lika bra göra en helt vanlig kexbotten av havrekex om man vill istället för av fyllda kex.

Choklad moussetårta med vanilj- vitchoklad pannacotta

Botten
200g domino eller ballerinakex
70g smör

Chokladmousse
200g choklad
3 äggvitor
3 äggulor
½ dl socker
2½ dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
2 msk vatten
1 tsk kakaopulver
3 gelatinblad

Vanilj- vitchokladpannacotta
3dl vispgrädde
30g socker
½ vaniljstång
2 gelatinblad
120g vitchoklad

Till pannacottan. Skär en skåra i vaniljstången och koka upp med grädden och sockret. Låt stå och dra bredvid spisen ca 10 minuter. Lägg gelatinbladen i blöt. Ta bort vaniljstången ur grädden. Koka upp grädden igen och smält i gelatinbladen och vit chokladen. Låt kallna och häll sen pannacottan i en form som är 4-5 cm mindre än tårtformen du tänker använda. Låt stelna, gärna i frysen. 

Lägg bakplåtspapper i botten på en 22-23 cm form med löstagbar kant. Smält smöret till botten och krossa kexen. Blanda ihop och rör om. Tryck ut kexblandningen i bottnen på formen. 

Lägg gelatinbladen till chokladmoussen i blöt. Smält chokladen. Dela äggen, vitorna i en kopp och gulorna i en annan. Vispa vitorna till ett hårt skum. Vispa gulorna och sockret till ett ljusare skum. Vispa till sist grädden och smaksätt med vaniljsocker. Blanda ner chokladen i gulorna. Tillsätt även grädden och vitorna. Rör försiktigt om till en slät smet. Pressa vattnet ur gelatinbladen och smält dem i kakaovattnet. Låt svalna. Rör ner gelatinet i smeten i en tunn stråle under omrörning. 

Häll lite av chokladmoussen över kexbotten, så att det täcker botten. Ta pannacottan ur frysen och ur formen. Lägg pannacottan ovanpå chokladmoussen och häll resten av moussen ovanpå pannacottan så att den täcks helt av moussen. Ställ in allt för att stelna i kylskåpet några timmar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar